• Kamień wodny King KG-65 Gradacja: 220/1000 z podst

219.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 11.99
Orlen Paczka 11.99
DPD dostawa do punktów 11.99
Inpost paczkomaty 13.99
Kurier 15.99
Kurier (Pobranie) 23
Dostępność 20 szt.
Waga 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 506 500 540

Zostaw telefon

Japoński kamień do ostrzenia King Deluxe KG-65 o gradacji 220/1000

Kamienie są najlepszym sposobem do szlifowania, ostrzenia i polerowania krawędzi tnącej. Taką metodę wykorzystują również japońskie manufaktury produkujące noże.

Kamień ostrzący King Deluxe KG-65 220/1000 to płaski kamień na planie prostokąta o wymiarach 185x63x25mm i gradacji (ilość ziaren, drobin ściernych na cm2) 220 z jednej strony oraz 1000 z drugiej. Ten uniwersalny zestaw idealnie nadaję się do naprawy i ostrzenia mocno zaniedbanych czy też uszkodzonych krawędzi tnących (gradacja 220), a także do regularnego przywracania ostrości roboczej (gradacja 1000). Kamień został osadzony na podstawie z tworzywa wyposażonej w gumowe, antypoślizgowe stopki. Materiałem w czystej postaci użytym do produkcji tych kamieni jest tritlenek diglinu Al2O3 (korund).

King to marka należąca do założonej w 1948 r. firmy MATSUNAGA STONE CO., LTD. która specjalizuje się w produkcji różnego rodzaju materiałów ściernych w tym kamieni do ostrzenia noży. Wysoka jakość oferowanych produktów sprawiła, że kamienie King są rozpoznawalne i wysoko cenione na całym świecie

 

Ostrzenie noży:

  1. Dobór gradacji

    • #220 - #600 gdy nóż jest bardzo tępy lub ma uszkodzoną, uszczerbioną krawędź tnącą
    • #800 - #1200 dla regularnie ostrzonych, lekko stępionych noży
    • #1500 - #6000 do końcowego wygładzania, polerowania


  2. Ostrzenie

    1. Na kilka minut przed użyciem kamień należy namoczyć w wodzie. Podczas ostrzenia kamień powinien być cały czas mokry. 

    image

    2.  Ustaw kamień stabilnie na blacie. Można podłożyć pod kamień wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy, które będą zapobiegać przesuwaniu się kamienia. Nóż powinien być ułożony pod kątem 15-20 stopni względem kamienia. 

    image

    3. W zależności od rodzaju ostrza:

    - nóż ostrzony jednostronnie - należy ostrzyć 90% z jednej i 10% z drugiej strony
    - nóż ostrzony dwustronnie - należy ostrzyć jednakowo z obu stron

    image

    4. Po zakończeniu ostrzenia należy usunąć zadziory z krawędzi tnącej. W tym celu ustaw nóż prostopadle względem kamienia i utrzymując ten kąt, delikatnie przesuń wzdłuż całej krawędzi tnącej, raz z jednej, raz z drugiej strony ostrza. 

    image

  3. Konserwacja

    Kamień po użyciu należy dokładnie umyć i wysuszyć. Z czasem na powierzchni mogą pojawić się wgłębienia, które należy wyrównać np. za pomocą specjalnego kamienia do wyrównywania.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie