Kitaoka Shirogami Black Oktagon Nóż Miroshi Deba 21cm
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
Rękojeść - oktagonalna drewno różane
Twardość - 61-63 HRC
Długość całkowita - 36,5 cm
Długość ostrza - 18,0 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - 6,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 307 g