Hideo Kitaoka Shirogami Black Oktagon Nóż Usuba 16,5 cm
Specjalistyczny japoński nóż Usuba przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
Rękojeść - oktagonalna drewno różane, pierścień róg bawoli
Twardość - 61-63 HRC
Długość całkowita - 30 cm
Długość ostrza - 16,5 cm
Szerokość klingi - 4,2 cm
Grubość klingi - 3,6 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 159 g