Kanetsune Nożyczki Nigiri-Basami Ibushi SK-5 10,5 cm
Nazwa nożyczek odnosi się do metody pracy za pomocą dwóch palców, ni - dwa, giri - palec. Nie należy pomylić nazwy z sushi Ni-giri w którym rybę łączy się za pomocą dwóch palców. Same nożyczki wykonywane są ze stali wysokowęglowej która nie jest często wykorzystywana w europie do tego typu narzędzi. Użyte materiały powodują, że ich ostrza nie mają sobie równych.
Wykorzystywane są w pracach krawieckich, introligatorskich przy dbaniu o drzewka bonsai ale świetnie odnajdą się w każdym zadaniu w którym potrzebujemy delikatnego ostrego cięcia.
Dane techniczne:
Ostrze - Rdzewna stal SK-5
Twardość - 62 HRC
Długość całkowita - 10,5 cm
Długość ostrza - 4 cm
Szerokość klingi - 1.4 cm
Grubość klingi - 2,35 mm (na początku ostrza), 3.73 mm (na chwycie)
Waga - ok. 30 g