Tojiro Shirogami Nóż Eell Tokyo Style 18 cm
Charakterystyczny kształt noża Unagisaki dyktowany jest jego przeznaczeniem - jest to najlepszy nóż do filetowania węgorza. Wyraźnie zaakcentowany czubek pozwala sprawnie rozpłatać brzuch ryby, a jednostronny szlif doskonale sprawdza się przy oddzielaniu podłużnych fragmentów mięsa. Wykonany z węglowej stali Shirogami, której świetne właściwości tnące są znane szerokiemu gronu mistrzów kuchni od lat.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2
Rękojeść - drewno magnolia pierścień z tworzywa
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 29,6 cm
Długość ostrza - 18,0 cm (11,8 + 6,2 cm)
Szerokość klingi - 4,4 cm
Grubość klingi - 6,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 221 g