Bunmei Nóż Yanagi Sashimi 27cm
Noże kuchenne Yanagi to najpopularniejsza odmiana noża do sashimi, pochodząca z zachodniego regionu Japonii, zwanego Kansai. „Yanagi" znaczy w języku japońskim „wierzba", ponieważ klinga tego noża przypomina kształtem cienki liść wierzby. Jest długa i wąska, więc idealnie się nadaje do plastrowania surowej ryby lub mięsa jednym cięciem, praktycznie bez przyciskania noża. Yanagi może także służyć do oprawiania ryb i zdejmowania z nich skóry, jeśli usunięto wcześniej ości.
Dane techniczne:
Ostrze - stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa
Rękojeść - Drewno magnoliowe
Twardość ostrza - 56-57 HRC
Długość całkowita - 42,5 cm
Długość ostrza - 27,0 cm
Szerokość ostrza - 3,6 cm
Grubość klingi - 3,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 152 g