• Kamień wodny King G-55 (HT-51) gradacja 220 z pods

149.00
opak Add to wishlist
Shipping within 48 hours
Shipping price The Lack Of
The Availability Of 5 opak
The Weight Of The 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 506 500 540

Leave your phone

Japoński kamień do ostrzenia King Deluxe G-55 (HT-51) o gradacji 220

Kamienie są najlepszym sposobem do szlifowania, ostrzenia i polerowania krawędzi tnącej. Taką metodę wykorzystują również japońskie manufaktury produkujące noże.

Kamień ostrzący King Deluxe G-55 (HT-51) 220 to płaski kamień na planie prostokąta o wymiarach 185x62x15 i gradacji (ilość ziaren, drobin ściernych na cm2) 220. Niska gradacja pozwala na szybką naprawę uszkodzonej krawędzi tnącej czy wyrównanie i wstępne naostrzenie mocno zaniedbanych ostrzy. Kamień został osadzony na podstawie z tworzywa wyposażonej w gumowe, antypoślizgowe stopki.

King to marka należąca do założonej w 1948 r. firmy MATSUNAGA STONE CO., LTD. która specjalizuje się w produkcji różnego rodzaju materiałów ściernych w tym kamieni do ostrzenia noży. Wysoka jakość oferowanych produktów sprawiła, że kamienie King są rozpoznawalne i wysoko cenione na całym świecie

 

Ostrzenie noży:

  1. Dobór gradacji

    • #220 - #600 gdy nóż jest bardzo tępy lub ma uszkodzoną, uszczerbioną krawędź tnącą
    • #800 - #1200 dla regularnie ostrzonych, lekko stępionych noży
    • #1500 - #6000 do końcowego wygładzania, polerowania


  2. Ostrzenie

    1. Na kilka minut przed użyciem kamień należy namoczyć w wodzie. Podczas ostrzenia kamień powinien być cały czas mokry. 

    image

    2.  Ustaw kamień stabilnie na blacie. Można podłożyć pod kamień wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy, które będą zapobiegać przesuwaniu się kamienia. Nóż powinien być ułożony pod kątem 15-20 stopni względem kamienia. 

    image

    3. W zależności od rodzaju ostrza:

    - nóż ostrzony jednostronnie - należy ostrzyć 90% z jednej i 10% z drugiej strony
    - nóż ostrzony dwustronnie - należy ostrzyć jednakowo z obu stron

    image

    4. Po zakończeniu ostrzenia należy usunąć zadziory z krawędzi tnącej. W tym celu ustaw nóż prostopadle względem kamienia i utrzymując ten kąt, delikatnie przesuń wzdłuż całej krawędzi tnącej, raz z jednej, raz z drugiej strony ostrza. 

    image

  3. Konserwacja

    Kamień po użyciu należy dokładnie umyć i wysuszyć. Z czasem na powierzchni mogą pojawić się wgłębienia, które należy wyrównać np. za pomocą specjalnego kamienia do wyrównywania.
There is currently no comments or ratings for this product.
The Signature Of The
Email
Ask a question