-
Language
-
Customer zone
-
Shopping Cart ( 0 )
-
Kasumi Damascus Santoku kuty japoński nóż 130mm (K-84013)
Kasumi Damascus Santoku z rdzeniem ze stali nierdzewnej VG-10 wykończony 32 warstwowym damastem. Wykonany tymi samymi metodami co miecze samurajskie z ostrzem cieńszym od tradycyjnego noża szefa kuchni i wygodną, europejską rękojeścią z drewna pakka.
Shipping within | 48 hours |
Shipping price | The Lack Of |
The Availability Of | 2 opak |
The Weight Of The | 0.196 kg |
The bar code | |
EAN | 4950586840131 |
Zamówienie telefoniczne: 506 500 540
Leave your phone |
- Description
- Reviews & ratings (0)
- Ask a question
Kasumi Damascus Santoku z rdzeniem ze stali nierdzewnej VG-10 wykończony 32 warstwowym damastem. Wykonany tymi samymi metodami co miecze samurajskie, z wygodną, europejską rękojeścią z drewna pakka. Uwaga!!! Bardzo ostre!!! W 2002 roku noże "KASUMI" zdobyły nagrodę Design Plus Award na targach Ambiente Messe w Niemczech.
Damascus - najwyższa seria noży kuchennych Kasumi. Głownie wykonano ze stalowej "kanapki", w której twardy rdzeń z VG-10 otulony jest dwiema warstwami 32 warstwowego damastu ze stali nierdzewnej. Charakterystyczny wzór damastu powstaje poprzez skucie ze sobą wielu warstw stali, podobnie jak robiono to w japońskich mieczach.
VG-10 - gatunek wysokowęglowej nierdzewnej stopowej stali narzędziowej stworzonej specjalnie do wyrobu wysokogatunkowych ostrzy i noży. Receptura stali opracowana w Japonii przez Takefu Special Steel co. Ltd, której siedziba mieści się w Takefu, w Prefekturze Fukui. Początkowo wykorzystywana w produkcji noży kuchennych, szybko znalazła zastosowanie jako doskonały materiał na ostrza użytkowe. Ze względu na restrykcje w imporcie, niemal wszystkie noże ze stali VG-10 produkowane są w Seki w Japonii.
Santoku - posiada ostrze cieńsze od tradycyjnego noża szefa kuchni, które stopniowo zaokrągla się na końcu tworząc prostszą krawędź. Szeroka głownia z krawędzią tnącą z lekkim brzuścem pozwala zarówno kroić ruchem prostym, jak i siekać. Idealny nóż o szerokim zastosowaniu dobrze radzi sobie zarówno z krojeniem w cienkie plasterki mięsa i ryb. Pozwala na długotrwałe krojenie twardych produktów, bez obawy o zmęczenie dłoni. Profesjonalni kucharze docenią nóż japoński Santoku za możliwość wysokiego i niskiego krojenia.
Głownia - niezwykle ostra o kształcie Santoku, idealna do wszelakich prac w kuchni. Wysoko hartowany rdzeń z VG-10 został mieszczony pomiędzy dwoma warstwami 32 warstwowego damastu ze stali nierdzewnej, których zadaniem jest chronienie rdzenia przed korozją i uszkodzeniami mechanicznymi. Ostrze wyprowadzono szlifem pełnym płaskim (Full Flat Grind) który gwarantuje świetne właściwości cięcia.
Rękojeść - z laminowanego drewna pakka. Ergonomicznie ukształtowana, umożliwia długą pracę bez zmęczenia dłoni. Odporna na wysoką temperaturę i agresywną chemię czyszczącą.
UWAGA!
Nóż można czyścić w zmywarce, dla przedłużenia jego żywotności zaleca się jednak mycie ręczne w łagodnym detergencie.
Made in Japan
Kasumi to wiosenna mgła, dobrze znane zjawisko w Japonii, które osiada nad górami i osłoniętymi dolinami wiejskiej Japonii. Wzór na głowni stara się oddać piękno i tajemniczość tego zjawiska. Noże Kasumi produkowane są w Seki City słynącym z wytwarzania najwyższej jakości noży.
Dane techniczne:
Numer produktu: 84013
Nazwa produktu: Kasumi Damascus Mini Santoku
Długość całkowita: 240.0 mm / 9.45"
Długość głowni: 130.0 mm / 5,12"
Grubość głowni: 2.0 mm / 0.079"
Długość rękojeści: b.d.
Grubość rękojeści: b.d.
Waga: 110.0 g / 3.88 oz
Materiał głowni: VG-10 Core / 32 layers Damast
Twardość głowni: 59-60 HRC
Szlif ostrza: Flat
Wykończenie głowni: Damast
Materiał rękojeści: Pakka Wood
Kolor wykończenie rękojeści: Black
Pochwa (kabura): Brak
Akcesoria dodatkowe: Brak
Projekt: Kasumi
Marka: Kasumi
Producent: Sumikama Cutlery mfg. co., ltd. Japonia
Kraj pochodzenia: Japonia
Opracowanie: firma Sharg®
- Similar products
|
I odbierz 5% RABATU na pierwsze zakupy |
|