Kiedy słowo kluczowe Francja pojawia się w świecie noży, większość ludzi od razu i wyłącznie myśli o klasycznych nożach Laguiole, które są znane daleko poza granicami kraju. Tylko nieliczni miłośnicy noży wiedzą, że prawie każdy region Francji wyprodukował własny kształt noża, a słynne noże Laguiole są nawet jednym z nowszych osiągnięć. Jak na ironię, nawet wielu Francuzów nie jest tego świadomych. Te lokalnie tworzone noże są również znane jako „Les régionaux" (noże regionalne). Pod tym względem L'Alpin jest uważany za jeden z najlepszych regionalnych scyzoryków i został stworzony w wysoko położonych obszarach francuskich Alp.
Magnum Parzival łączy w sobie tradycyjny kształt i konstrukcję scyzoryka L'Alpin z nowoczesnymi materiałami i detalami. Ostrze ze stali nierdzewnej 7Cr17Mov jest klasycznie otwierane przez nacięcie gwoździa i nie blokuje się. Tylna sprężyna wyposażona jest w wyszukane ozdobne opiłki, które jednocześnie pełnią funkcję podparcia dla kciuka, zwiększając tym samym bezpieczeństwo pracy. Szlachetne łuski uchwytowe wykonane są z drewna oliwnego, charakterystyczne podpory ze stali nierdzewnej. Otwór na smycz z krótkim skórzanym paskiem dopełnia wyposażenie Magnum Parzival.