Dwustronny nóż do krojenia chleba i mrożonek z serii Samura Harakiri to wyjątkowe narzędzie, idealne do trudnych zadań w kuchni. Jego 18-centymetrowe ostrze wykonane z wytrzymałej stali AUS-8, hartowane do twardości 58 HRC, bez trudu przecina zarówno twarde, zamrożone produkty, jak i delikatne pieczywo, nie miażdżąc go. Rękojeść z tworzywa ABS, o długości 13 cm, zapewnia komfortowy i pewny chwyt, nawet podczas intensywnego użytkowania. Przy wadze zaledwie 95 g nóż jest lekki, a jednocześnie solidny i dobrze wyważony, co ułatwia pracę z twardszymi produktami.
Warunki użytkowania i konserwacji noży Samura:
• Przed pierwszym użyciem zanurz noże w gorącej wodzie.
• Używaj noży kuchennych tylko na deskach drewnianych lub plastikowych (płyty szklane uszkadzają krawędź tnącą noża).
• Nie używaj noży do rozdrabniania produktu i nie tnij produktów mrożonych.
• Nie używaj noży do krojenia produktów kostnych (mięso, kurczak itp.) i nie tnij nimi kości.
• Nie pozostawiaj noży w wodzie lub w zlewie na dłuższy czas. Wpłynie to negatywnie na materiał (może zardzewieć) i ostrość noża;
• Zalecamy ręczne czyszczenie noży przy użyciu materiałów nieściernych i natychmiastowe wysuszenie.
• Noże trzymaj w specjalnym bloku na noże, pudełku na noże, stojaku na noże itp. Upewnij się, że ostrza nie dotykają innych metalowych przedmiotów.
• Zalecamy regularne ostrzenie noży stalką lub ceramicznym prętem ostrzącym. Podczas procesu ostrzenia upewnij się, że oryginalny kąt krawędzi jest utrzymywany na poziomie 15-17 stopni, który jest ustawiony w procesie produkcyjnym.
• Nie zalecamy mycia noży w zmywarce do naczyń.