-
Język
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Suncraft MU BAMBOO Usuba 167 mm [MU-08]
Wysyłka w ciągu | 48 godzin | ||||||||||
Cena przesyłki |
0
|
||||||||||
Dostępność | 3 szt. | ||||||||||
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 4971884082115 |
Zamówienie telefoniczne: 506 500 540
Zostaw telefon |
- Opis
- Opinie i oceny (0)
- Zadaj pytanie
Nóż kuchenny Suncraft MU BAMBOO Usuba 167 mm
Usuba to nóż zbliżony z kształtu do tasaka, jest jednak mniejszy i lżejszy od niego. Przydaje się do pracy z warzywami. Co charakterystyczne, jednostronnie ostrzona krawędź tnąca tego noża jest prosta, albo tworzy łagodny łuk. Wysoka głownia noża skutecznie separuje dłoń kucharza od powierzchni deski do krojenia i gwarantuje komfort pracy. Duża powierzchnia klingi jest bardzo pomocna przy przenoszeniu rozdrobnionych produktów z deski do krojenia. W kuchni japońskiej Usuba stosowana jest również do katsuramuki, czyli wycinania cieniutkich arkuszy z warzyw takich jak daikon (rzodkiew japońska), marchew, ogórek. Uwaga! Usuba nie służy do rąbania kości.
Przeznaczenie:
- siekanie
- krojenie
- krojenie w kostkę
Kolekcję noży MU Bamboo zaprojektował duet włoskich projektantów: Nunzia Paola Carallo i Jacopo Romano Grandis, w świecie designu funkcjonujących pod marką Carallo-Grandis. Noże te gorąco poleca Pietro Leemann, szef kuchni i właściciel znakomitej restauracji Joia w Mediolanie.
Do produkcji noży MU BAMBOO używa się najwyższej jakości japońskiej tzw nierdzewnej stali molibdenowo-wanadowej hartowanej do 58 HRC. Ich rękojeści wykonywane są z japońskiego bambusa, dla wzmocnienia karbonizowanego. Zastosowanie tego materiału do produkcji rękojeści jest swego rodzaju hołdem, jaki projektanci składają japońskiej przyrodzie - wszak bambus występuje powszechnie w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Seria MU BAMBOO wymyślona została pod wpływem inspiracji współczesną kuchnią fusion, stąd Carallo-Grandis zaplanowali w niej zarówno noże typowe dla kuchni europejskiej, jak i noże klasycznie japońskie, takie jak Santoku, Deba, Usuba czy Sashimi. Cała kolekcja stanowi idealne połączenie włoskiego designu i japońskiej jakości.
Dane techniczne:
Ostrze - molibdenowo-wanadaowa stal
Twardość - 58 HRC +/- 1
Długość całkowita - 300 mm
Długość ostrza - 167 mm
Rękojeść - karbonizowany japoński bambus
Waga - ok. 200 g
- Produkty podobne
|
I odbierz 5% RABATU na pierwsze zakupy |
|