• Suncraft MU BAMBOO Usuba 167 mm [MU-08]

499.00
opak Add to wishlist
Shipping within 48 hours
Shipping price The Lack Of
The Availability Of 3 opak
The Weight Of The 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 506 500 540

Leave your phone

Nóż kuchenny Suncraft MU BAMBOO Usuba 167 mm

Usuba to nóż zbliżony z kształtu do tasaka, jest jednak mniejszy i lżejszy od niego. Przydaje się do pracy z warzywami. Co charakterystyczne, jednostronnie ostrzona krawędź tnąca tego noża jest prosta, albo tworzy łagodny łuk. Wysoka głownia noża skutecznie separuje dłoń kucharza od powierzchni deski do krojenia i gwarantuje komfort pracy. Duża powierzchnia klingi jest bardzo pomocna przy przenoszeniu rozdrobnionych produktów z deski do krojenia. W kuchni japońskiej Usuba stosowana jest również do katsuramuki, czyli wycinania cieniutkich arkuszy z warzyw takich jak daikon (rzodkiew japońska), marchew, ogórek. Uwaga! Usuba nie służy do rąbania kości.

Przeznaczenie:

  • siekanie
  • krojenie
  • krojenie w kostkę

Kolekcję noży MU Bamboo zaprojektował duet włoskich projektantów: Nunzia Paola Carallo i Jacopo Romano Grandis, w świecie designu funkcjonujących pod marką Carallo-Grandis. Noże te gorąco poleca Pietro Leemann, szef kuchni i właściciel znakomitej restauracji Joia w Mediolanie.

Do produkcji noży MU BAMBOO używa się najwyższej jakości japońskiej tzw nierdzewnej stali molibdenowo-wanadowej hartowanej do 58 HRC. Ich rękojeści wykonywane są z japońskiego bambusa, dla wzmocnienia karbonizowanego. Zastosowanie tego materiału do produkcji rękojeści jest swego rodzaju hołdem, jaki projektanci składają japońskiej przyrodzie - wszak bambus występuje powszechnie w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Seria MU BAMBOO wymyślona została pod wpływem inspiracji współczesną kuchnią fusion, stąd Carallo-Grandis zaplanowali w niej zarówno noże typowe dla kuchni europejskiej, jak i noże klasycznie japońskie, takie jak Santoku, Deba, Usuba czy Sashimi. Cała kolekcja stanowi idealne połączenie włoskiego designu i japońskiej jakości.

Dane techniczne:

Ostrze - molibdenowo-wanadaowa stal 

Twardość - 58 HRC +/- 1

Długość całkowita - 300 mm

Długość ostrza - 167 mm

Rękojeść - karbonizowany japoński bambus

Waga - ok. 200 g

There is currently no comments or ratings for this product.
The Signature Of The
Email
Ask a question