Tak zwani Kotten kształtują historię miasta Solingen od XIV wieku. Masywne osełki napędzane były czystą wodą, a słynne na całym świecie ostrza szlifowano ręcznie. Seria noży szefa kuchni Böker Cottage-Craft imponująco kontynuuje dziedzictwo tego tradycyjnego rzemiosła i zachwyca starannie dobranym wyborem klasycznych materiałów. Na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie nie nierdzewnej stali węglowej C75, która po krótkim okresie użytkowania tworzy typową niebiesko-szarą patynę. Naturalne drewno śliwkowe użyte do wykonania muszli rękojeści jest twarde, gęste i drobnoporowate, ma jednolitą strukturę i uderzające spektrum kolorów. Zgodnie z wielowiekową tradycją produkcji noży z Solingen, łuski rękojeści są mocowane na ciągłym trzpieniu ostrza za pomocą nitów z litego mosiądzu.
Dzięki długiemu i smukłemu kształtowi nóż do szynki idealnie nadaje się do precyzyjnego krojenia mięsa i ryb. Cienkie plasterki można kroić tak samo łatwo jak kostki lub grube plastry. Nóż do szynki jest nieco bardziej elastyczny niż inne noże i optymalnie przesuwa się po mięsie.
DANE TECHNICZNE:
- Stal klingi: C75
- Długość całkowita: 328 mm
- Długość klingi: 220 mm
- Grubość klingi: 2.3 mm
- Waga: 120 g
- Rękojeść: drewno śliwy