• Tojiro Kamień do użytku domowego #220/1000

259.00
opak Add to wishlist
Shipping within 48 hours
Shipping price The Lack Of
The Availability Of 48 opak
The Weight Of The 0.15 kg

Zamówienie telefoniczne: 506 500 540

Leave your phone

Tojiro Kamień do użytku domowego #220/1000

Japoński kamień wodny, idealny do ostrzenia domowych noży kuchennych. Granulacja 220 przeznaczona noży bardzo tępych oraz z uszkodzoną krawędzią tnącą.Średnia ziarnistość (1000) służy do regularnego podostrzania noża, o ile ostrze nie uległo poważniejszym zniszczeniom lub całkowitemu stępieniu.

Dane techniczne:

Wymiary - 174 x 55 x 27 mm
Gradacja - 220/1000
Podstawka w zestawie - tak
Waga - 503 (bez podstawki)/612(z podstawką)

Made in Japan

Wskazówki dotyczące użytkowania

1. Zanurzyć kamień w wodzie aż przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.

2. Ustawić klingę pod kątem 10-15o, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.

Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.

3. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.

4. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.

There is currently no comments or ratings for this product.
The Signature Of The
Email
Ask a question